verschenen in Zeilen, juli 2003  

De kunst van het douchen

terug
   
Op nieuwe boten is een douche bijna standaard. Op het achterdek, of binnen in de natte cel. Een binnendouche doet me niets, maar een buitendouche vind ik prachtig. Echte zeerobben wassen zich met zout water, maar ik vind het heerlijk om mezelf na een duik in het zilte nat of een ruige tocht zoet te spoelen. En dan hoeft het echt geen warm water te zijn.
Deze frisse luxe op het achterdek heeft echter ook een nadeel: een hoog waterverbruik. Het druksysteem zorgt ervoor dat het water rijkelijk stroomt, en de tanks zijn leeg voor je het doorhebt. Hadden we voor onze wereldomzeiling het genot van een buitendouche gekend, dan hadden we een buitendouche aangelegd. Maar wel een met een voetpomp. Waterbesparend, want de douche aan laten staan tijdens het haren wassen is er niet bij. En de voetpomp gebruikt geen stroom, is betrouwbaar en bijna onderhoudsvrij.
We hebben aan boord van de Ritme geëxperimenteerd met een ‘hot water from the sun’ douchezak. Maar op een rollerige ankerplaats blijf je achter de heen en weer zwaaiende douchestraal aan rennen. En hou je het douchekopje vast, dan schiet de slang los van de douchezak, zodat het zorgvuldig bewaarde douchewater over het voordek gutst, terwijl je met shampoo in je ogen probeert het probleem op te lossen. En de naden van dergelijke zakken gaan bij intensief gebruik snel kapot.
Uiteindelijk kozen we voor een andere oplossing: een onkruidspuit. In een kunststof vat van vijf liter pompen we water op druk, dat via een slangetje weer naar buiten stroomt wanneer je een handgreep inknijpt. De sproeikop van de handgreep af halen en je hebt een fatsoenlijke straal water, dat je zelfs met een keteltje warm water op temperatuur kunt brengen. Voor een uitgebreide wasbeurt met shampoo is vijf liter water ruim voldoende, voor afspoelen na een duik heb je aan anderhalve liter meer dan genoeg. Dat zijn weer eens andere hoeveelheden dan de vijftig liter water die een gemiddelde douchebeurt in Nederland kost.
Olav wast Vera's haren.

Olav wast Vera's haren met de onkruidspuit.

naar boven
terug