Op hedendaagse zeiljachten is een koelkast niet meer weg te denken. Eerlijk
gezegd heb ik altijd hard gelachen om die koelkastjes met bijbehorende walstroomaansluitingen,
maar een tropische wereldomzeiling later heb ik mijn standpunt toch wat
bijgesteld.
De nadelen van een koelkast, zoals het stroomverbruik, de inbouwruimte en
de aanschafkosten vind ik nog steeds zwaar wegen. Verder vrees ik het onvermijdelijke
moment dat de koelkast kapot gaat, natuurlijk net wanneer het ding is volgestouwd
met eten voor een meerdaagse oversteek die gisteren is begonnen.
Tegenover deze nadelen staat het grote voordeel van een koelkast: het ding
koelt. En eenmaal in de tropen aangekomen sprak dit me steeds meer aan.
De ‘koelkast’ aan boord van de Ritme bestaat namelijk uit een
ruimte onder de vloer waar de temperatuur gelijk is aan die van het zeewater,
rondom de evenaar lauwwarm. Heerlijk om in te zwemmen, maar een biertje
op die temperatuur is minder plezierig. Daarnaast verkopen ze in veel zonnige
landen vlees alleen in kiloverpakkingen en zijn onderweg gevangen vissen
vaak aan de grote kant. Het ontbreken van een koelkast heeft dan al gauw
buikpijn van het vele eten of een extra maaltje voor de haaien tot gevolg.
Vandaar dat ik in de toekomst een knieval wil doen voor de luxe van een
koelkast. Maar dan een koelkastje dat nét groot genoeg is om ons
met een koel drankje God in Frankrijk te wanen of tijdelijk een vis te koelen.
Een compact, goed geïsoleerd koelkastje dat alleen aan staat als er
werkelijk iets te koelen valt, zodat het energieverbruik me geen slaaf van
de accu’s zal maken en een walstroomaansluiting achterwege kan blijven
- iets waar je op de meeste ankerplaatsen toch al weinig aan hebt. Een echte
‘koelkast de luxe’ dus, en geen aan boord sluipende bedreiging
voor de vrijheid.
|
|
Een ijskast is wel zo handig om een maaltje
vis vers te houden. |
|