verschenen in Zeilen, november 2003  

Houtje-touwtje

terug
   
Na ruim drie jaar zeilen rond de wereld zijn er hier en daar wat houtje-touwtje verbindingen aan boord van de Ritme gekomen, die glimmend rvs hebben vervangen. En daarmee bevinden we ons in goed gezelschap. Op grote en kleine wedstrijdschepen knoopt de bemanning op jacht naar gewichtsbesparing immers de hele tuigage met touwtjes vast.
Onze reden om te knopen heeft echter weinig met gewichtsbesparing te maken, maar meer met een vervelende eigenschap van rvs. Een prachtig materiaal dat weinig onderhoud behoeft, maar het heeft een relatief lage vermoeiingsweerstand. Wanneer een rvs verbinding regelmatig een klein beetje buigt door wisselende belastingen, breekt de verbinding uiteindelijk vrijwel zonder waarschuwing, hoe zwaar deze ook is uitgevoerd. Gewoon staal laat eerst nog vervorming zien, of scheuren, maar rvs zegt plotseling ‘KNAL’.
Zo’n knal kan afkomstig zijn van allerlei rvs verbindingen aan boord. Een wantputting die niet helemaal in lijn staat, een ooit kromgebogen draadeind in de spanner of een scheefgewalste stagterminal halverwege de mast. In dit soort gevallen heb je vreselijk veel geluk wanneer de mast op dat moment blijft staan en kun je met een val of een stropje van touw misschien het tuig nog redden.
Betere kansen bieden knallen die afkomstig zijn van lummelbeslag, grootschootoog of, zoals zichtbaar op de foto, het bevestigingspunt van de giekneerhouder.
Bij vertrek was de giek voorzien van twee zware rvs beugels van tien millimeter diameter, gelast op forse basisplaten die stevig op de giek waren bevestigd. De beugels stonden ongeveer in lijn met de neerhouder, maar de hoek klopte nét niet helemaal. De overtocht over de Atlantische Oceaan was teveel voor de eerste beugel, en onderweg van Tonga naar Nieuw-Zeeland begaf ook de tweede beugel het. Toen de tweede beugel brak, boden twee oogjes op de giek en een paar keer door de oogjes gehaald zeilbandje uitkomst. Ruim twintigduizend mijl later zit het zeilbandje er nog steeds, eenvoudig, doeltreffend en zonder problemen.
De neerhouder is met rood zeilbandje aan de giek bevestigd.

Ritme's houtje-touwtje 'racelook'; de neerhouder is met rood zeilbandje aan de giek bevestigd.

naar boven
terug